Tren deg mindre stressa! 3 tips til hvordan du kan trene for å oppnå mindre stress

Du har sikkert hørt at trening hjelper mot stress. Likevel er det ikke bare å kjøre på med trening og forvente at du blir mindre stressa. Da jeg trente mot ironman triatlon trente jeg opp til 17 timer i uka uten at det hjalp på stressnivået. Senere har jeg lært at hemmeligheten er å bruke trening på riktig måte. Her er mine 3 beste tips til hvordan du kan trene for å få mindre stress i hverdagen.
 

1. Ha fokus på å være i kontakt med kroppen

 Foto: Magensy.com

Foto: Magensy.com

Når du gjør fysiske øvelser i takt med pusten din og er tilstede i øyeblikket vil du oppleve en helhet mellom kropp og sjel. Hvis du har opplevd dette vil du vite at tankekverna stopper og stresset blir borte.

En slik kroppskontakt mangler vi ofte når vi er stressa. Hodene våre er så fulle av tanker om alt vi har å gjøre at vi ofte glemmer kroppen. Hvis vi glemmer å ta vare på kroppen får vi det ofte fysisk dårlig, og dette kan bidra til å forverre negative tanker og stress.

Slik var det med meg for noen år siden. Jeg var så stressa at jeg hadde konstant vondt i magen og ikke fikk sove.

Les mer: 30 år og utbrent. Har noen en magisk pille?

Trening er en super anledning til å få kontakt med kroppen. Bare tenk på det: For hvert eneste løpesteg du tar har du den optimale anledning til å rette oppmerksomheten din mot hvordan du puster. For hver eneste push up gjelder det samme. Crawler du er det helt avgjørende at du har fokus på pusten. Uansett hva du gjør av fysisk aktivitet har du en perfekt anledning til å få kontakt med pusten og kroppen.

Denne anledningen bør du ikke la gå fra deg. Mitt råd er derfor å ikke sette musikk i ørene eller se på TV på tredemølla. Det tar oppmerksomheten din bort fra det du holder på med. Gjør heller det motsatte. Bruk treningen som et avbrekk hvor du har fullt fokus på kroppen din og det du holder på med. Ha full oppmerksomhet på aktiviteten, utfør øvelsene i takt med pusten og legg merke til hvordan musklene føles når de jobber. Da vil du oppleve en overraskende treningsglede som gjør at du glemmer det meste annet.
 

2. Frigi tid til trening

 Foto: Tine Marie Hagelin

Foto: Tine Marie Hagelin

Trening tar tid. Ikke bare tar selve treningen tid. Det tar også tid å lage næringsrik mat og å restituere. 

Når du trener bryter du ned kroppen. Med tilstrekkelig hvile og næringsrik mat etterpå bygger kroppen seg opp igjen og blir sterkere enn den var før. Men uten tilstrekkelig restitusjon skjer det motsatte. Kroppen brytes ned. Derfor er det ekstremt viktig at du tar deg tid til å både trene, lage næringsrik mat og å hvile.

Tid er det man føler man har minst av når man er stressa. Og det vil ikke hjelpe på stressnivået at du stapper inn trening og restitusjon i en kalender som allerede er stappfull. Det vil bare gjøre vondt verre. Derfor er det helt essensielt å frigjøre tid.

Frigjør du ikke tid til trening og restitusjon vil du høyst sannsynlig oppleve at dette bare blir nye stressmomenter.

Les også: Stress? Dette skal jeg fikse! Jeg skal fikse det om jeg så sliter meg ut på veien.

Dessuten kan du oppleve at kvaliteten på treningen din blir dårligere. Hvis hodet ditt er fullt av tanker om alle tingene du har å gjøre er det vanskelig å være tilstede i øyeblikket. Uten fokus klarer du ikke å prestere optimalt.

Å frigi tid er derfor helt essensielt hvis du vil bruke trening til å oppnå mindre stress. Det vil helt garantert være hardt og brutalt å skjære ned på andre gjøremål, men sannsynligvis vil dette bidra til at du opplever mindre stress generelt også.
 

3. Kom deg ut i naturen

 Foto: Tine Marie Hagelin

Foto: Tine Marie Hagelin

Å være i naturen er som detox for sjelen. Her er det ingen ytre stressfaktorer som trafikk, dataskjermer, mobiler, radio og annet som hele tiden roper etter oppmerksomheten din. Her hører du fuglesang, elver som bruser og bekker som ler.

Forskning har vist at selv korte turer i naturen forandrer hjernen på en positiv måte. Når du er bekymret eller har negative tanker er det mye aktivitet i subgenual prefrontal cortex, som er en del av forlappen til hjernen din. Forskeren Gregory Bratman ved Stanford University i California har gjort studier som viser at turer i naturen gir lavere blodgjennomstrømning til dette området i hjernen.

Det beste av alt er at naturen er så spennende. Uansett om du vil løpe, sykle, gjøre yoga eller svømme finner du så mye mer variasjon og vakre omgivelser her enn i et treningsstudio. Det bidrar til at du kan holde oppmerksomheten din i øyeblikket i stedet for å bli dratt inn i stressende tankemønstre.

 

Vonde løpeføtter? Skoene kan være problemet (og løsningen)

Innlegget inneholder reklame for nettbutikken Addnature - en nettbutikk hvor du finner alt til løping, friluftsliv og eventyr

Får du vonde føtter av å løpe? Blemmer under tåneglene? Blå tånegler og tånegler som faller av? Skoene du bruker kan være årsak til problemet. Løsningen kan være sko i en større størrelse og i en modell som gir foten din plass til å utfolde seg.

Hos Addnature finner du løpesko i et bredt utvalg merker og modeller!
 

 Både for store og for små sko kan skape problemer for føttene når du løper. Vet du hva du bør huske på når du kjøper sko?

Både for store og for små sko kan skape problemer for føttene når du løper. Vet du hva du bør huske på når du kjøper sko?

Blemmer og blå tånegler av løping

Er det noen som har opplevd vonde løpeføtter gjennom årene er det meg. Siden jeg startet å konkurrere i 2011 har jeg mistet alle tåneglene minst en gang i året. Ikke nok med det - jeg har hatt blemmer overalt på føttene. Føttene mine har vært så mishandlet og stygge at de har vært en snakkis blant ikke-løpere jeg kjenner. To ganger har jeg måttet gå på antibiotikakur fordi det har gått streptokokker i blemmene etter konkurranse.
 

Føttene blir større i lange løp - husk på det når du velger sko!

Løpeføtter med blemmer og blå negler har for min del typisk kommet etter lange løp og konkurranser - på 4 timer og mer. Hva er det som skjer her?

Fysioterapeut Frode Hilde ved NIMI forteller DN Aktiv at føttene blir lengre og bredere i lange løp. Dette fordi den elastiske seneplaten som ligger nederst i foten blir tøyd og strukket. I lange løp strekker foten seg målbart - spesielt hos dem med høy fotbue.

Når du skal løpe langt trenger du sko som har plass til at føttene dine kan utvide seg. Her har jeg selv ofte begått feil. Jeg har brukt sko som har vært perfekte i størrelsen ved start. Det som har skjedd da, er at de ikke har vært store nok utover i konkurransen. Underveis har tærne begynt å butte mot skotuppen og toppen av skoene har lagt konstant press på tåneglene. Resultatet har vært blemmer på tåtuppene og blodblemmer under neglene.

Skal du løpe langt er det derfor lurt å stille til start med et par sko som er litt for store. Hvis du snører dem godt sitter de godt på foten likevel.

Her kan du se hvordan du kan snøre løpeskoene så de sitter godt!
 

Varig større føtter - løpeskoene fra i forfjor kan ha blitt for små

Noe som også kan skje for løpere, er at de vokser ut av skoene sine. I diskusjonsforumet på Runner´s World forteller flere løpere at de er gått opp flere skostørrelser siden de begynte å løpe:

Does running make your feet grow?
Can running make your feet grow?

For min egen del passer jeg ikke lenger sko som satt perfekt for to år siden. I 2015 fant jeg en skomodell som satt som et skudd, så jeg kjøpte tre par av dem. Nå er de for små. Spesielt er de for smale i tåboksen. Når jeg bruker dem nå har ikke tærne nok plass og jeg får krampetendenser i føttene.
 

Kjøpe nye løpesko? Husk på dette

6 år med løping og konkurrering på asfalt, grusvei, fjell og sti har lært meg følgende:

- Vær oppmerksom på størrelsen på skoene: Skal du bruke dem til lange løp bør foten ha plass til å utvide seg. Kjøp gjerne et halvt til et helt nummer større enn ellers.

- Vær oppmerksom på fasongen på skoene: Foten din bør ha plass til å utfolde seg. Sørg for at de ikke er for smale.

- Føttene kan forandre seg fra år til år, så det er ikke nødvendigvis lurt å hamstre sko for en lang periode fremover.
 

 Dette er noen av løpeskoene jeg har pløyd med gjennom de siste årene. Nå er føttene mine blitt for store for flere av dem - jeg skulle ikke ha hamstret for mange sko i samme størrelse og modell!

Dette er noen av løpeskoene jeg har pløyd med gjennom de siste årene. Nå er føttene mine blitt for store for flere av dem - jeg skulle ikke ha hamstret for mange sko i samme størrelse og modell!

 Skal du løpe på sti og i fjellet er det viktig med løpesko som har godt grep på stein. Jeg bestilte Altra Superior 2 fra Addnature.no og testet dem over Besseggen - de fungerte veldig bra!

Skal du løpe på sti og i fjellet er det viktig med løpesko som har godt grep på stein. Jeg bestilte Altra Superior 2 fra Addnature.no og testet dem over Besseggen - de fungerte veldig bra!

Stort utvalg av løpesko hos Addnature

I nettbutikken Addnature finner du et bredt utvalg av løpesko. Her finner du løpesko til landevei og terreng, minimalistiske sko og sko med pigger.

Utvalget av merker er mye større enn du finner i vanlige sportsbutikker. I tillegg til de store, klassiske merkene som Nike, Asics, Adidas, Mizuno og New Balance, finner du også mer spesialiserte merker som Altra, Inov8, Salomon, Icebug, Fivefingers, Merrel, Salming, Pearl Izumi og mye mer. Å ha et så stort utvalg av merker og modeller uten å måtte reise langt til en fysisk butikk er luksus.

Med gratis retur er ikke bomkjøp noe du trenger å bekymre deg om - passer ikke skoene kan du rett og slett sende dem tilbake helt gratis. Og du trenger ikke å dra lenger enn til det lokale postkontoret. 

Siden Addnature har en norsk avdeling kommer det ikke toll eller andre tilleggsutgifter på sluttprisen - what you see is what you get!

Her kan du sjekke ut løpeskoene i nettbutikken til Addnature!

 Deilig med nye løpesko! Altra Superior fra Addnature har god plass i tåboksen og er brede så føttene har plass til å utfolde seg. Jeg bestilte dem en 1/2 størrelse større enn normalt så føttene har plass til å utvide seg i lange løp.

Deilig med nye løpesko! Altra Superior fra Addnature har god plass i tåboksen og er brede så føttene har plass til å utfolde seg. Jeg bestilte dem en 1/2 størrelse større enn normalt så føttene har plass til å utvide seg i lange løp.

Allergiker? Vegetarianer? Veganer? Andre matvaner? Denne pølsa er for alle!

Reklame

De nye veganpølsene fra Leiv Vidar som snart kommer til Narvesen er pølser alle kan spise. Da Leiv Vidar og Narvesen slo hodene sammen for å utvikle disse pølsene hadde de nettopp i tankene at de skulle være for alle. Her er det ikke kjøtt eller noen kjente allergener. Men de smaker utrolig likt vanlige grillpølser!

 De nye veganpølsene fra Leiv Vidar inneholder ikke kjøtt eller noen kjente allergener. De kommer snart i salg hos 20-40 Narvesen-kiosker rundt i landet.

De nye veganpølsene fra Leiv Vidar inneholder ikke kjøtt eller noen kjente allergener. De kommer snart i salg hos 20-40 Narvesen-kiosker rundt i landet.

Snart kommer det helt nye veganpølser til Narvesen. De er laget av Leiv Vidar etter egenprodusert oppskrift.

Les mer - nå kommer Norges første veganske pølser!

Dette består de nye veganpølsene av

Protein
De nye veganpølsene henter protein fra solsikke og erter. 

Stivelse
De bruker stivelse fra tapioka og potet.

Olje
Oljen er fra raps.

Krydder
Her eksperimenteres det fortsatt for å finne frem til den ultimate smaksopplevelsen! 
 

 De nye veganpølsene vil ligge på rullegrill og det vil være et fysisk skille mellom dem og kjøttpølsene. Det vil også brukes egen klype. Det er bare å glede seg!

De nye veganpølsene vil ligge på rullegrill og det vil være et fysisk skille mellom dem og kjøttpølsene. Det vil også brukes egen klype. Det er bare å glede seg!

Hvor og når kommer veganpølsene for salg hos Narvesen?

Leiv Vidar og Narvesen jobber på spreng for at veganpølsene skal komme for salg i løpet av sommeren.

De vil da komme i hele 20-40 kiosker rundt i landet. Hos de store kioskene og knutepunktbutikker ved togstasjoner, bussterminaler og flyplasser.

Følg med videre for oppdateringer!

Test ut Norges første veganske pølser på Oslo Vegetarfestival!

Reklame

Nyhet! Narvesen og pølsemaker Leiv Vidar har de siste månedene jobbet med å utvikle sine egne veganske pølser. Dette er de første veganske pølsene som produseres i Norge! Resultatet kan du smake på Oslo Vegetarfestival nå til helgen. 

 Narvesen og Leiv Vidar samarbeider om å lage egne, nye veganpølser her i Norge. Veganmannen Thomas Olsen og jeg fikk teste dem ut på fabrikken deres tidligere denne uka. På Oslo Vegetarfestival i helgen er det din tur! Besøk standen til Narvesen for å teste ut Norges første veganpølser!

Narvesen og Leiv Vidar samarbeider om å lage egne, nye veganpølser her i Norge. Veganmannen Thomas Olsen og jeg fikk teste dem ut på fabrikken deres tidligere denne uka. På Oslo Vegetarfestival i helgen er det din tur! Besøk standen til Narvesen for å teste ut Norges første veganpølser!

Overrasket over sjokksalg

Da Narvesen lanserte veganpølser i høst fikk de seg en skikkelig overraskelse: Veganpølsa solgte mer enn baconpølsa i starten! Pølsene var så populære at de snart ble en av de faste bestselgerne. Varelagrene gikk tomme. Folk strømmet til kioskene for å ta selfies hvor de poserte med veganpølser. Det var som å være vitne til en vegansk drøm.
 

Utvikler Norges første veganpølser

Noe slikt hadde hverken Narvesen eller samarbeidspartner Leiv Vidar sett for seg. De var faktisk litt usikre i starten på om folket ville ha veganpølser. Nå er den usikkerheten borte og erstattet med iver etter å utvikle den optimale veganpølsa til det norske folk. For nå skal Narvesen og Leiv Vidar produsere sine egne veganske pølser. Her i Norge! En vegansk pølse som passer til 17. mai, festlige begivenheter og andre ting som skaper gode minner.

Veganpølser produsert her i Norge - dette er historisk!
 

Bli blant de første til å smake på de nye veganpølsene

Tidligere denne uka var jeg på Leiv Vidar sin fabrikk på Hønefoss. I godt selskap med Veganmannen Thomas Olsen og Jane Helen Johansen i Veganmisjonen fikk jeg her smake på de nye pølsene. Og jeg har bare én ting å si - WOW!

Nå til helgen er det din tur! Du får smaksprøver og kan kjøpe pølsene for bare 29 kr på Oslo Vegetarfestival lørdag og søndag.
 

Praktisk info

Tid
Lørdag 13. mai og søndag 14. mai kl 11-18

Sted
Hausmannsgate 14-16. Narvesen har stand på uteområdet ved Jacob Kirke - rett ved Eventyrbrua. 
 

PS! Veganpølsene kommer snart for salg hos mange Narvesen-kiosker over hele landet. Følg med for flere nyheter!

 Weeeeeeee, sier Jane Helen i Veganmisjonen. Det er ikke hver dag man får smake på Norges første veganpølser. Thea fra Narvesen er også superklar for å teste ut.

Weeeeeeee, sier Jane Helen i Veganmisjonen. Det er ikke hver dag man får smake på Norges første veganpølser. Thea fra Narvesen er også superklar for å teste ut.

3 treningssmoothier som varmer i kulda

Selv om det er kaldere i lufta er det ingen grunn til å slutte å drikke smoothie! Smoothie er supert både før og etter trening, og og kan brukes som et sunt mellommåltid for å holde blodsukkeret i sjakk og humøret stabilt.

Jeg har eksperimentert på kjøkkenet med høstens frukt og bær, samt spicy detaljer. Resultatet er 3 treningssmoothier som varmer i kulda. Test dem ut og finn din favoritt! Alle er 100% veganske:-)

Amerikansk apple pie-smoothie

 Denne smoothien smaker som eplekake! Foto: Grønn&Gira

Denne smoothien smaker som eplekake! Foto: Grønn&Gira

INGREDIENSER

1 eple, skåret i biter
1 dl lettkokt havregryn
3-4 dl mandelmelk (avhengig av hvor tykk smoothie du liker)
1/2 ts kanel
1/2 ts muskatnøtt
1-2 dråper vanilje-essens
Evt. litt søtningsmiddel etter ønske
 

FREMGANGSMÅTE

Ha alt i blenderen og kjør til du har en jevn smoothie.

 

Blåbær&Eple-smoothie

 Nydelig smoothie med smak fra skog og hage. Foto: Grønn&Gira.

Nydelig smoothie med smak fra skog og hage. Foto: Grønn&Gira.

INGREDIENSER

2-3 dl blåbær
1 eple
3-5 dl mandelmelk (avhengig av hvor tykk smoothie du liker)
1 håndfull valnøtter
2 ss knuste linfrø
1/2 ts kanel
Evt. litt søtningsmiddel etter ønske
 

FREMGANGSMÅTE

Ha alt i blenderen og kjør til du har en jevn smoothie.

 

Pære&Ingefær-smoothie

 Pære er fantastisk godt i smoothie og ingefæren varmer i høstkulda. Foto:  Grønn&Gira

Pære er fantastisk godt i smoothie og ingefæren varmer i høstkulda. Foto: Grønn&Gira

INGREDIENSER

1 pære
1 banan
3-4 ss soyayoghurt
3-5 dl mandelmelk (avhengig av hvor tykk smoothie du liker)
1 ts friskrevet ingefær
1/2 ts muskatnøtt
 

FREMGANGSMÅTE

Ha alt i blenderen og kjør til du har en jevn smoothie.

Solgte mer veganpølser enn bestselgeren baconpølse

Reklame

Oslofolket går amok i de nye veganpølsene til Narvesen. De to Narvesen-kioskene i Oslo som nå har fått veganpølser solgte mer vegansk chorizo på åpningsdagen enn bestselgeren baconpølse.

Dette opplyse ansatte til meg da jeg var innom de to Narvesen-kioskene i Oslo som nå har fått veganpølser - den i avgangshallen Oslo S og National Vestibyle.

Da jeg først snakket med Abdel Hakmi på Narvesen Oslo S fortalte han meg at de selger masse av veganpølsene. Dette er noe han håper fortsetter. Han forteller han er imponert over hvor stor interesse det er.

En prat med butikksjefen ga meg tallene. Da jeg snakket med han kl 16 hadde de solgt 153 veganpølser, og allerede før kl 9 på morgenen hadde solgt 40 veganske pølser. Og her kommer det sensasjonelle: De hadde solgt mer vegansk chorizo enn bestselgeren baconpølse!  Dette var noe de var veldig overrasket over.

Jeg stakk innom Narvesen på Nationalteateret og fikk vite det samme av de ansatte der: Veganpølsene selger imponerende bra, og de hadde solgt mer vegansk chorizo enn bestselgeren baconpølse.

 Abdel Hakmi på Narvesen Oslo S er imponert over hvor godt veganpølsene selger og håper det fortsetter.

Abdel Hakmi på Narvesen Oslo S er imponert over hvor godt veganpølsene selger og håper det fortsetter.

Nyhet - Veganske pølser på Narvesen!

Reklame

 Fra fredag 4. november får du vegansk hot dog og vegansk chorizo på 5 utvalgte Narvesen-kiosker i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. Jeg har hjulpet Narvesen med å velge ut pølsetypene.

Fra fredag 4. november får du vegansk hot dog og vegansk chorizo på 5 utvalgte Narvesen-kiosker i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. Jeg har hjulpet Narvesen med å velge ut pølsetypene.

Hurrahurrahurra! Fra fredag 4. november får du veganske pølser på 5 utvalgte Narvesen-kiosker i landet. Du får både vegansk hot dog og vegansk chorizo.

De veganske pølsene inneholder 3 ganger så mye protein som de vanlige grillpølsene. Alle dere som trener i byen - prøv dette etter neste treningsøkt!
 

Har hjulpet Narvesen med å velge ut veganske pølser

Jeg, Veganmannen Thomas Olsen og Jane Helen Johansen i Veganmisjonen har hjulpet Narvesen og Leiv Vidar med å velge ut de veganske pølsene.

Vi besøkte hovedkontoret til Narvesen i våres og var testpanel på et bredt utvalg pølser de hadde bestilt inn til prøvesmaking.

Vi smakte på mye godt, men de desidert beste var de som nå kommer for salg - nemlig hot dog og chorizo.

Pølsesmakingen hos Narvesen var forresten veldig morsom! Det var gøy å ha en skikkelig pølseopplevelse igjen med gode pølser, brød og masse herlig topping. Det har jeg ikke hatt på den måten siden jeg sluttet å spise kjøtt i 2008.
 

Proteinvinner - super som påfyll etter trening

Hvis du trener i byen vet du nå hva du kan ta deg etter neste treningsøkt. Enten du har løpt i byen eller trent på studio er det viktig å fylle opp energilagrene etter trening for å restituere best mulig. Her er både karbohydrat og protein viktig.

Og vet du hva? De veganske pølsene inneholder 3 ganger så mye protein som de vanlige grillpølsene med kjøtt!

Narvesen sin veganske hot dog inneholder 31 g protein per 100 g, mens vegansk chorizo inneholder 29 g per 100 g. 

Til sammenligning inneholder de vanlige grillpølsene med kjøtt bare 10 g protein per 100 g.

En annen fordel er at begge de veganske pølsene inneholder mindre salt og fett enn den vanlige grillpølsen med kjøtt. Dessuten får du dem med eget fiberrikt, grovt pølsebrød! 
 

Her finner du veganske pølser på Narvesen fra 4. november

I første omgang kan du løpe innom disse 5 utvalgte Narvesen-kioskene for å få veganske og proteinrike pølser til etter trening.

Oslo

- Nationalteateret - National Vestibyle (den mellom nedgangene til T-banen)
- Oslo S - den store i hovedhallen på plan 1

Bergen

- Torgalmenningen

Trondheim

- Trondheim Torg

Stavanger

- Fiskepiren

Les mer om veganpølsene på Narvesens egne sider!

Forbrenne fett på trening: Løpe i ketose

Nå har jeg testet noe jeg vanligvis holder meg langt unna: Å ikke spise på løpetur, men å forbrenne energi i form av fett.

Jeg var ute og løp i 1 time og 45 minutter. Da jeg startet var det 2-3 timer siden jeg hadde spist og jeg spiste ikke underveis. Vanligvis spiser jeg rett før løpetur og fyller på med energigeler hvis jeg løper i mer enn en time.

Det var ubehagelig i starten - jeg følte at jeg gikk tom for energi etter bare 20 minutter. Etterhvert gikk den følelsen over, og jeg følte meg merkelig lett i kroppen. Følelsen av ubehag gikk bort. Etterhvert følte jeg at jeg løp av meg selv - uten å tenke, uten å presse meg - kroppen bare løp av seg selv. I saktere fart enn vanlig, vel å merke.

Det mest interessante var å observere hva som skjedde med det mentale aspektet. Etter det første ubehaget var borte gikk jeg inn i en drømmelignende tilstand. 

Tankevirksomheten i hjernen stoppet så og si opp - på godt og vondt. På den gode siden var det som en meditativ tilstand hvor hjernen var blank og det ikke fór tanker inn i hodet hele tiden. Det er jo ganske deilig. På den annen side er det jo litt uvant å være så sløv mentalt at man ikke er oppmerksom.

Oppmerksomheten ble nemlig kraftig sløvet. Jeg tok feil av stier og klarte å løpe meg bort. Jeg spurte en kar i skogen om veien, og da han spurte hvor jeg skulle tok det meg kanskje 10 sekunder før jeg klarte å samle tankene og svare.

Dette var interessant å teste ut, men jeg er litt usikker på om jeg kommer til å gjøre det igen!

 Fra løpetur på Snellingen nord i Nordmarka sist helg - da uten å være i ketose! :-D

Fra løpetur på Snellingen nord i Nordmarka sist helg - da uten å være i ketose! :-D

Løping som en total velværeopplevelse

Reklame for eventet Løping&Velvære, som jeg arrangerer i regi av Grønn&Gira

 På eventet Løping&Velvære i regi av Grønn&Gira gjør vi løping til en total velværeopplevelse.

På eventet Løping&Velvære i regi av Grønn&Gira gjør vi løping til en total velværeopplevelse.

Nå som høsten kommer og det blir kaldt og mørkt er det deilig med litt ekstra velvære-aktiviteter. Jeg synes den beste velværeopplevelsen kommer når jeg har bruker kroppen og så slapper av med total relaxation og deilig mat etterpå.

I løpet av de 5 årene jeg har løpt har jeg testet meg frem til den ultimate løpe- og velværeopplevelsen, og nå er jeg klar til å dele dette med deg! 

5. og 19. november arrangerer jeg eventet Løping&Velvære i regi av Grønn&Gira. 

Her starter vi med oppladning med kaffe og sunn snacks, og så gir jeg en introduksjon til hvordan man kan gjøre løpeopplevelsen så behagelig som mulig. Dette inkluderer tips og triks og mindfulness-øvelser.

Vi løper i Frognerparken i ca. 45 minutter og når vi kommer tilbake drikker vi smoothie og gjør stretching. 

Mat smaker aldri så godt som etter man har trent, og mat er superviktig for å restituere godt etter trening. Derfor serverer vi et rykende varmt og velgjørende vegetarmåltid.

Nå skal du være god og mett, og sannsynligvis litt sigen. Vi fortsetter derfor med total relaxation i yogasal slik at du virkelig får slappet av.

Vi avslutter med beroligende te og det vanker en overraskelse på slutten.

Når du går fra dette eventet skal du føle deg totalt avslappet og glad - og ikke minst optimalisert for en god natts søvn.

Vil du være med?
 

Praktiske opplysninger om eventet Løping&Velvære

Tid: Lørdag 5. november fra kl 11-14 og onsdag 16. november fra kl 17.30-20.30

Sted: Majorstua. Vi starter og avslutter i lokaler i Kirkeveien 67A. Løpeturen er i Frognerparken.

Pris: 620 kr. For dette får du introduksjon, tips og triks til behagelig og mindfull løping, løpetur i Frognerparken, stretching, deep relaxation, smoothie, et varmt og fullverdig måltid, te og en overraskelse.
 

Meld deg på i dag

Her kan du melde deg på Løping&Velvære lørdag 5. november! Påmeldingsfrist er 28. oktober.

Her kan du melde deg på Løping&Velvære onsdag 16. november! Påmeldingsfrist er 9. november.

Gå inn på linken og trykk på Bestill-knappen for å melde deg på i dag!

2013: For en rar og fascinerende kar. Veldig sjarmerende, da. Men mindfulness?

 Etter å ha vært stressa i to år møtte jeg denne karen i 2013. Han satt med nøkkelen til løsningen på problemene. Foto: Magensy.com

Etter å ha vært stressa i to år møtte jeg denne karen i 2013. Han satt med nøkkelen til løsningen på problemene.

Foto: Magensy.com

Etter å ha møtt veggen og blitt utbrent i 2011, begynte det å skje ting. Først trodde jeg trening var løsningen på stress og trente som bare det - men det gikk ikke helt som jeg hadde håpet.

Les de tidligere blogginnleggene om dette her:

2011: 30 år og utbrent. Har noen en magisk pille?

Del 2 - 2011: 30 år og utbrent. Stress? Dette skal jeg fikse! Jeg skal fikse det om jeg så sliter meg ut på veien


For en rar og fascinerende kar

I 2013 møtte jeg kjæresten min Nils. Nils var en utrolig rar skrue. Han var fra USA og snakket bra norsk, men med en morsom aksent. Han var totalt forvirret når det gjaldt norske vendinger og blandet alltid sammen uttrykk som "å feie under teppet" og "skjære alt over én kam". Nils sa "å feie alt under ett teppe". 

Noe av det første Nils gjorde da han kom alene til Norge sent i tenårene var å få barn. Ikke planlagt, selvsagt. Da jeg møtte han var han 30 år og alenefar til tre gutter. De bodde i et hus i skogkanten og han pendlet inn til byen hver dag for å jobbe. Jeg ble veldig fascinert. Hvordan i all verden klarte han å passe på tre barn alene samtidig som han var i full jobb? Hvordan klarte han å få tid til seg selv? Når levde han livet innimellom alle gjøremål og forpliktelser? Jeg var fascinert og sjarmert.
 

Jeg introduserer deg til løping...

Vi begynte å løpe sammen. Nils hadde aldri løpt i hele sitt liv, men jeg tror at han ikke ville være dårligere enn meg. Så når jeg skulle ut og løpe skulle han bli med. På de første turene snudde han etter to kilometer, men etter bare et år løp han 70 km.
 

Du introduserer du meg til mindfulness?

Nils hadde gjort en del mindfulness tidligere. Han hadde begynt med det i en stressende periode da han ble alenefar.

Han fortalte at det hadde hatt veldig god effekt på han - han ble roligere og klarte å håndtere situasjonen sin bedre.

Jeg ble inspirert. Dette hørtes ut som noe jeg kunne trenge. 
 

Mindfulness - å sitte stille til man får noia?

Jeg var egentlig veldig skeptisk til mindfulness. Jeg skjønte ikke hva som var vitsen med å sette seg ned bare for å fokusere på pusten. Hva godt skulle liksom komme ut av det? Får man ikke bare noia?

Nils sa at det ikke bare var han som hadde godt utbytte av mindfulness. Det var masse forskning som viste at det var stressreduserende. Flere i forsvaret og store selskaper i næringslivet driver med det. Så jeg sa - OK, jeg kan jo bare prøve. Det ble et vendepunkt.


Det her er som å begynne å løpe - forferdelig

Å begynne med mindfulness var akkurat som å begynne å løpe - forferdelig i starten. 

Alt stresset og all angsten jeg hadde undertrykket kom til overflaten når jeg satt helt stille og tankene kom.

Jeg forstod ganske fort at all treningen min og den stappfulle kalenderen faktisk hadde vært en underbevisst avledningsmanøver - noe jeg hadde gjort for å slippe å ha tid til å reflektere og forholde meg til livet mitt. For med en gang jeg tok meg tid til å meditere strømmet tankene og problemene på.
 

Slipp meg ut av mitt eget skinn

Etter 5 minutter mindfulness-trening hadde jeg vondt i hodet. Alle musklene i panna var anspent. Jeg hadde lyst til å komme ut av mitt eget skinn. Det krabbet maur inne i meg.

Jeg følte at problemene var større og mer nærværende enn de hadde vært på lenge.
 

OK, nå skjer det noe her......

Men så begynte det likevel å skje noe. Ikke akkurat i minuttene jeg trente mindfulness, men i timene og dagene etterpå.

Jeg fikk innsikter og erkjennelser.

Jeg innså at det ikke ville hjelpe å løpe vekk fra problemene, men at jeg måtte forholde meg til dem. Så jeg begynte å sette av mer tid til å bare være og la tankene få lov til å komme. Det hjalp.
 

Kanskje problemene mine egentlig ikke var så ille

Etter hvert oppdaget jeg at problemene mine egentlig ikke var så ille! Jeg hadde ikke hatt problemer som var verre enn det andre har. Men de hadde vokst seg større og tatt verre form fordi jeg hadde undertrykket dem.

Hvorfor begynte jeg ikke med mindfulness-trening før? Det kunne spart meg for år med stress.
 

Pinpointing av problemene

Med mer tid til å bli kjent med egne tanker forstod jeg at stresset kom av forventninger og press jeg hadde lagt på seg selv – og som jeg følte at andre la på meg.

Endelig klarte jeg å se at jeg hadde hatt en stresset holdning til livet i flere år. Det var denne holdningen som var problemet. Det var denne holdningen som gjorde at også nye jobber og trening til slutt ble stress.

Med lengre mindfulness-økter og mer indre ro klarte jeg å sette fingeren på flere problemområder. Og for første gang var jeg i balanse nok til å innrømme for meg selv at det var problemer å ta tak i.
 

Åja, kanskje det var DERFOR jeg har hatt vondt i magen?

Å ta vare på kroppen var et slikt område jeg måtte ta tak i.

Jeg hadde tidligere tenkt at jeg levde sunt fordi jeg spiste plantebasert og trente, men skjønte nå at jeg hadde tatt vare på kroppen på en veldig mekanisk måte.

Jeg hadde ikke faktisk lyttet til kroppens signaler når den forsøkte å si fra hva den trengte. Da jeg var i intense jobbperioder hadde jeg spist foran dataen uten å legge merke til hva jeg puttet i munnen.

Da jeg begynte å trene, trente jeg ofte selv om jeg var sliten. Jeg hadde begynt å spise bedre og mer, men hadde ofte stappet i meg for mye mat for å bygge muskler og endt opp med vondt i magen.

I alle tilfellene hadde kroppen protestert, men jeg hadde overhørt signalene.
 

Zzzzzzzzzzzzzz.........................

Den aller beste effekten jeg fikk av mindfulness-treningen er at jeg begynte å sove mye bedre. Det ble lettere å legge fra seg tanker når jeg la hodet på puten. Og kom tankene var det lettere enn tidligere å slippe dem. Lettere å ikke gli med i en tankerekke.
 

OK, gi meg 5 min

Da jeg begynte med mindfulness tok jeg 5 minutter av gangen. Det var så mye jeg klarte - men det var også så lite som skulle til.

Jeg synes det var en ganske god return on investment. 5 min om dagen for å innse at problemer du har hatt lenge faktisk ikke er så ille. 5 min om dagen for å få sove! 5 min for å endelig forstå hvorfor du alltid har så vondt i magen. At du må ta tak i problemene for å bli kvitt dem. Og mest av alt - for å forstå hvor viktig det er å ta seg tid til å lytte til seg selv og signalene kropp og hjerne sender.

5 minutter er tiden jeg bruker på å pusse tenner. På å trekke en kopp te. På å lage en smoothie. Det er MYE mindre enn jeg bruker på å scrolle ned newsfeeden på Facebook.

Skal jeg føle god effekt av trening trenger jeg minst 45 minutter. Gjerne 2 timer. Med mindfulness-trening trenger jeg 5. Jeg synes det er en ganske god deal.

Jeg kommer snart. Bare gi meg 5 min, OK?

Del 2 - 2011: 30 år og utbrent. Stress? Dette skal jeg fikse! Jeg skal fikse det om jeg så sliter meg ut på veien

Etter å ha nådd mitt absolutte lavpunkt i 2011 ble jeg besatt av å komme ut av det.

Jeg var stressa, utbrent, fikk ikke sove, hadde vondt i magen, og kreativiteten, inspirasjonen og gnisten ble borte. Les hele blogginnlegget om dette her.

Jeg forsøkte å løse problemene bit for bit. Jeg tenkte at jobben jeg hadde kanskje var spesielt stressende, så jeg byttet jobb. Jeg merket at pulsen banket alt for fort og søkte på nett etter råd for å få ned pulsen. Der leste jeg at den eneste måten å få ned hvilepulsen på var å trene. Så da begynte jeg – desperat etter å få sove. I ettertid ser jeg at mindfulness-trening nok hadde vært mer målrettet.
 

Trening må være løsningen! La meg trene til jeg ikke klarer å snu meg i senga

Jeg tok på noen gamle joggesko og tok mine første løpesteg på mange år. Hvis trening kunne få ned hvilepulsen skulle jeg f*en meg trene! Gjett om jeg skulle! Jeg hadde ikke sovet godt på mange måneder og var superivrig etter å gjøre noe som kunne hjelpe.

De første løpeturene var forferdelige. Det kjentes unaturlig. Det knøt seg i halsen. Jeg fikk blodsmak i munnen. Syre i hele kroppen. Men jeg var vant til å ha det vondt, så jeg kjørte på. Fysisk smerte var bedre enn mental utmattelse.

Treningen hjalp ikke akkurat på søvnen. De første ukene var jeg så støl at jeg våknet hver gang jeg snudde meg i senga.
 

Tettpakket kalender, jeg? Pøh. Jeg har tid til maraton og ironman triatlon

Til tross for den vonde starten begynte jeg å like å løpe. Etterhvert elsket jeg det, for mens jeg løp ga tankene meg en pause.

Bare 1 år etter jeg tok mine første løpesteg var jeg med i triatlon. Og jeg nøyde meg ikke med én konkurranse – i løpet av en sesong var jeg med i hele 6 konkurranser innen løp, triatlon og sykling. Kalenderen ble stappfull - igjen.

De neste årene var jeg med i enda flere konkurranser. Jeg løp maraton, gjennomførte halvironman og trente mot ironman triatlon. Jeg trente opp til 17 timer i uka og hadde knapt tid til annet enn å jobbe og trene.
 

Dette virket ikke så bra som jeg hadde håpet....

Treningen gjorde at jeg følte meg en god del bedre. Det var utrolig deilig å være i god form! Treningen hjalp også på humøret - i alle fall i timene etter en løpetur.

Men stresset var der. Jeg følte meg fortsatt bombardert av press og forventninger. Det var fortsatt vanskelig å få sove. Fortsatt ofte vondt i magen. Følte fortsatt ikke jeg hadde helt kontroll i eget liv.

Bak i hodet var det dessuten en gnagende angst for å ikke prestere bra nok i konkurranser.
 

Det var stressmentaliteten som var problemet, ja....

I ettertid er det lett å se at det underliggende problemet var at jeg hadde en skikkelig stressmentalitet. Jeg hadde vennet meg til å være stressa og vennet meg til å legge et skikkelig forventningspress på meg selv.

Ikke bare når det gjaldt jobb og sosialt liv – også når det gjaldt trening og konkurranser; det som egentlig skulle hjelpe mot stress.

Dermed ble treningen enda en stressfaktor. Ville jeg klare å svømme fort nok i triatlonet til sommeren? Hvor mange treningsøkter måtte til? Jeg kunne ligge våken om nettene for å gå gjennom hvordan jeg skulle være raskest mulig i skiftesonen på triatlon. 

Det hjalp ikke å fjerne stressfaktorer fra livet mitt - tankemønsteret mitt laget nye. Uansett hvilket område i livet det gjaldt.
 

Hvordan kvitter jeg meg med stressmentaliteten? Trenger jeg faktisk en magisk pille?

Dermed dukket den gamle følelsen av fiasko opp igjen. Og det gamle spørsmålet meldte seg på nytt - hvordan skulle jeg bli mindre stressa? Trengte jeg faktisk en magisk pille?

Fortsettelse følger her.

Grønn&Gira

 Foto: Magensy.com

Foto: Magensy.com

Denne uken lanseres et nytt prosjekt jeg har jobbet med - Grønn&Gira. 

Grønn&Gira er events som kombinerer trening, mindfulness og nydelige vegetarmåltider for å gjøre deg mindre stressa og mer energisk og glad.
 

STRESS - OFTE ET HINDER FOR Å LEVE LIVET MAKSIMALT

Stress er noe veldig mange er plaget med - det er ofte omtalt som den nye folkesykdommen. Det er utrolig trist at vi har en slik situasjon, for kronisk stress kan gi alvorlige konsekvenser for helsa.

I tillegg er ofte stress et hinder for å nyte livet. Hvor mye klarer du å leve i øyeblikket når du konstant tenker på hvor mye du har å gjøre? Og gjør du virkelig det du brenner for i livet eller er du for opptatt med alt du bare gjøre? 

For 5 år siden var jeg selv utbrent av stress. Jeg var 30 år og håpet at noen kunne gi meg en magisk pille så jeg kunne slappe av. Det kan du lese mer om her.
 

DET BESTE FRA TRENING, MINDFULNESS OG VEGETARMAT - EN KICK ASS-KOMBINASJON

Trening, vegetarmat og mindfulness reddet meg fra stress og utbrenthet. Nå er dagene mine mye morsommere og jeg har mer energi til å gjøre det jeg brenner for.

Det er masse bra ved trening, mindfulness og vegetarmat, men pass opp: ikke alt du finner av trening, vegetarmat og mindfulness er nødvendigvis bra eller riktig for deg. Les mer om dette her.

Konseptet til Grønn&Gira er å kombinere det beste fra trening, mindfulness og vegetarmat for å gjøre deg mindre stressa og mer energisk og glad.
 

Vårt løfte til deg

Vårt løfte til deg er å gjøre deg i bedre stand til å ta vare på deg selv og leve livet maksimalt. Slik at du kan gjøre det du virkelig brenner for – som for eksempel å ta vare på planeten.
 

6 events du kan sjekke ut i høst

Vi starter med 6 events denne høsten:

- Body&Mind Awareness, 26. oktober og 19. november
- Body&Mind Reboot, 3. og 12. november
- Løping&Velvære, 5. og 16 november

Du kan lese mer om eventene på hjemmesidene til Grønn&Gira.
 

Sosiale happenings

Grønn&Gira events er sosiale happenings hvor du kan ta med venner du har fra før eller treffe nye. 

Medlemskap er ikke nødvendig.

 Grønn&Gira events er sosiale happenings med trening, mindfulness og nydelige vegetarmåltider. Her kan du ta med venner du har fra før eller treffe nye.  Foto: Magensy.com

Grønn&Gira events er sosiale happenings med trening, mindfulness og nydelige vegetarmåltider. Her kan du ta med venner du har fra før eller treffe nye. 

Foto: Magensy.com


Grønn&Gira-teamet

 Her er Grønn&Gira-teamet!:-D PT og mindfulness-instruktør Kim Johansen til venstre, meg og Nils, og psykolog og yoga-og meditasjonslærer Gunnar Gjermundsen til høyre. Foto: Magensy.com

Her er Grønn&Gira-teamet!:-D PT og mindfulness-instruktør Kim Johansen til venstre, meg og Nils, og psykolog og yoga-og meditasjonslærer Gunnar Gjermundsen til høyre.

Foto: Magensy.com

2011: 30 år og utbrent. Har noen en magisk pille?

Nå er det 5 år siden jeg var på mitt absolutt laveste punkt. I 2011 ble jeg 30 år og var totalt utbrent. Jeg hadde aldri følt meg verre. Jeg håpet at noen ville komme og gi meg en magisk pille så jeg kunne få slappe av og sove.
 

Photo by Olga Anourina/iStock / Getty Images

Kan jeg få sette meg alene i et lydtett rom uten internett? Jeg tåler ikke mer press og forventninger

Dette var altså tilbake i 2011. Jeg var så stresset at jeg ikke rakk å reflektere rundt at jeg var stresset. Da er det ille.

Jeg jobbet mye mer enn jeg burde, var aktiv sosialt, og holdt meg konstant oppdatert på nyheter og sosiale medier. Kalenderen var stappfull.

Jeg følte jeg ble bombardert med konstant press og forventninger fra alle kanter – fra jobben, fra kjæresten, fra venner og familie, fra sosiale medier, fra magasiner og medier...... Til og med fra hunden min!

Kontrollen over eget liv var liksom borte. Jeg følte ikke at jeg hadde det. I stedet gled jeg viljeløst og ureflektert rundt i en strøm av egne og andres forventninger. 
 

Den fuckings innboksen....

Innboksen og sosiale medier var en enorm stressfaktor. Jeg hadde en kommunikasjonsstilling hvor jeg fikk mange publikumshenvendelser og var ansvarlig for sosiale medier. En livsfarlig kombinasjon med stress.

Jeg fikk hjertebank av å åpne innboksen og se alle de ubesvarte mailene. Allerede i 2011 var det vanlig med 100 mailer om dagen. For å ikke snakke om alle notifications på Facebook og Twitter.... Derfor sjekket jeg nesten hele tiden for å holde meg ajour, men det hjalp ikke på hjertebanken. Snarere tvert i mot.

 

Vondt i magen igjen.... Det går sikkert over hvis jeg tenker på noe annet....

Maten jeg spiste var ikke bra. Jeg syntes liksom ikke at jeg kunne bruke tid på å lage mat når det var så mange andre ting som var mye mer akutte.

På jobb kunne det bli sukkererter og nøtter til lunsj (enkle å hive i munnen foran mac´en og krever ingen forberedelser!) og en frossenpizza til middag. Jeg gremmes når jeg tenker på det.

På ettermiddagene hadde jeg nesten alltid vondt i magen. Likevel stoppet jeg aldri opp for å forsøke å finne ut av hva det skyldtes - som for eksempel kosthold eller stress. Jeg lukket øynene og tenkte at det sikkert ville gå over hvis jeg tenkte på noe annet. Det gjorde det selvfølgelig ikke.
 

Får ikke sove - kanskje jeg burde stå opp og jobbe litt?

Det kanskje mest plagsomme var at jeg ikke fikk sove. Når lyset var slukket og jeg lå under dynen ble jeg bombardert av tanker som jeg ikke klarte å slippe. Jeg tenkte på jobb hele døgnet - også midt på natta.

Det som stoppet meg fra å stå opp i mørket og jobbe var at kjæresten min sikkert ville synes jeg var crazy. Godt jeg ikke var singel...
 

Death of creativity and inspiration

På den tiden hadde jeg en kommunikasjonsjobb hvor jeg trengte å være kreativ og skrive selgende og inspirerende tekster. Men inspirasjonen ble vanskeligere og vanskeligere å finne, og kreativiteten satt seg i revers. Det var umulig å få gode ideer, og jeg tok meg selv i å resirkulere ideer fra tidligere.

Jeg jobbet egentlig med et tema jeg brant for, men etter hvert forsvant gnisten og driven. Det kunne dukke opp glimt av engasjement, men det gikk fort over i en følelse av stress og oppjagethet. Det eneste jeg tenkte på var hvordan jeg skulle få tid til å rekke å gjennomføre. Meningen med det jeg gjorde ble borte.
 

Hva sa du? Jeg er visst ikke helt tilstede

I sosiale sammenhenger var jeg veldig ofte ikke tilstede. Rett som det var tok jeg meg i å tenke på jobb eller andre ting mens venninner snakket til meg. Hva sa du? Jeg er visst ikke helt tilstede i dag....

Andre ganger hørte jeg meg selv svare på spørsmål mens jeg tenkte på noe helt annet. Jeg overrasket meg selv. Hvordan klarte jeg å komme med svar som ga mening? Jeg fulgte jo ikke med.
 

Ble advart

Jeg ble faktisk advart av både kjæresten min og en kollega. Begge sa at jeg holdt på å kjøre meg selv i senk, men det hørte jeg ikke på. Jeg ble sur på kjæresten min og forsikret kollegaen om at jeg hadde ting under kontroll. Advarslene var på sin plass, men jeg tok det som kritikk.
 

Krasj! Der møtte jeg veggen

Etter en skikkelig tøff periode på jobben gikk det derimot ikke lenger. Jeg møtte veggen – så til de grader. Etter å ha jobbet opp til 50 timer i uka i flere måneder smalt det og jeg ble sykemeldt. Da hadde jeg nesten konstant hjertebank, og uro og oppjagethet meldte seg hver gang jeg forsøkte å slappe av. Jeg var et nervevrak og det var umulig for meg å sove. Jeg var deprimert og følte meg verdiløs.

Dette var det desiderte lavpunktet.
 

Åja, jeg har visst et problem! Hvorfor har jeg ikke skjønt det før nå?

NÅ var det endelig gått opp for meg at jeg hadde et problem. Med sykemelding og ingen arbeidsoppgaver å distrahere meg med ble det plutselig klinkende klart. Nå var det helt innlysende at jeg hadde utsatt meg selv for alt for mye stress og overbelastning. Jeg følte meg som en fiasko. Hvorfor hadde jeg ikke skjønt det før nå?


Har noen en magisk pille?

Med ett ble jeg desperat etter å slappe av og få fred. Jeg håpet at noen ville komme med en magisk pille. Jeg hadde tatt den uten å spørre hva det var.

Heldigvis var det ingen som gjorde det.

Heldigvis begynte jeg å trene i stedet. Det var starten på en reise som tok meg gjennom triatlon og maraton til stressreduserende trening og utforskning av mindfulness og sunn vegetarmat. Og som endte opp med min nye jobb - Grønn&Gira.

Fortsettelse følger her.

Løpe uten prestasjonspress? JA!

Da jeg begynte å løpe i 2011 løp jeg så sakte at jeg ikke turte å løpe sammen med andre. Tenk så flaut hvis noen skulle se at jeg var i dårlig form!
 

Kom igjen nå - bare litt fortere!

Bare et år etter jeg begynte å løpe, deltok jeg i konkurranser. Både i løp og triatlon. Gudene vet hvorfor. Jeg la et enormt press på meg selv for å være like rask som de andre. Det ble faktisk en stressfaktor. I stedet for å nyte løpeturene tenkte jeg mest på hvordan jeg kunne bli raskere. Det var så flaut å løpe sakte.
 

Prestasjonspress endte i maraton og ironman triatlon

Prestasjonspresset drev meg hele tiden til å presse meg selv på trening og å melde meg på mer og mer ekstreme konkurranser. Det begynte med løp på 10 km og sprinttriatlon, og endte opp med maraton og ironman triatlon.

 3 år etter jeg tok mine første løpesteg sto jeg plutselig på startstreken til en ironman triatlon i Tyskland. Jeg står i mengden et sted bakerst på bildet. 3,8 km svømming, 180 km sykling og 42 km løping. Ukene i forkant var jeg skikkelig stressa og usikker på om jeg ville klare å komme meg gjennom.

3 år etter jeg tok mine første løpesteg sto jeg plutselig på startstreken til en ironman triatlon i Tyskland. Jeg står i mengden et sted bakerst på bildet. 3,8 km svømming, 180 km sykling og 42 km løping. Ukene i forkant var jeg skikkelig stressa og usikker på om jeg ville klare å komme meg gjennom.


Mistet treningsgleden

På et punkt var det ikke så gøy lenger. Jeg begynte å løpe fordi jeg var stressa, og plutselig ble idrettskonkurransene et stresselement i seg selv... Facepalm.
 

Gjør det bedre uten prestasjonspress

Mindfulness-trening gjorde at jeg kom meg forbi det punktet. Jeg ser nå at det var absurd og unødvendig å gjøre fritiden prestasjonspreget. 

I 2015- og 2016-sesongene har jeg gjort noe som før var totalt utenkelig - jeg har deltatt i løp bare for å ha det gøy! Null tanke på tid og fart. Og vet du hva? Nå gjør jeg det bedre enn noen gang! The irony....

Konkurransene har vært ganske lange - 2 løp på 45 km, 1 maraton på 42 km, løp over Besseggen og halvmaraton på Blefjell med 900m stigning.
 

 Nesten i mål i Besseggløpet!

Nesten i mål i Besseggløpet!

Forberedelse til 45 km løp: Slutte med kaffe

Det eneste jeg gjorde for å forberede meg til løpet på 45 km var å slutte å drikke kaffe. Da løpsdagen kom tok jeg en dobbel americano. That´s it! Og så gjorde jeg det 30 min bedre enn i fjor. Hvis jeg hadde presset meg selv på trening og tatt for lange løpeturer i forkant tror jeg neppe jeg ville følt meg så bra under konkurransen.
 

Løping uten prestasjonspress? Ja takk!

Det er konklusjonen min. Det er mye morsommere og jeg er overbevist om at de positive effektene av trening blir bedre. Trening har jo faktisk stressreduserende egenskaper, så det er jo paradoksalt hvis det skal ende opp som en stressfaktor.

 Hvorfor se på fart og tid når man er ute og løper? Da går man jo glipp av de fine naturopplevelsene!

Hvorfor se på fart og tid når man er ute og løper? Da går man jo glipp av de fine naturopplevelsene!

Mer og bedre sex med trening og vegetar

Det er Valentines day og forskning viser at både trening og vegetar kan sprite opp sexlivet. For la oss være ærlige - Valentines day handler om litt mer enn bare cupcakes og kosebjørner med hjerte, gjør det ikke? 

Her er 6 fakta om trening, vegetar og sex for dagen.
 

Trening får fart i senga

At trening er bra for sexlivet er nok noe mange har oppdaget. Det finnes masse forskning på det, men her trengs det vel ikke å dypdykke i forskningen for å finne beviser. Mange har sikkert erfart at:

- Du får mer moro med mer energi! 

- Trening øker utholdenheten!

- Løping og sex styrker hoftemuskulaturen


Veggiser ruler i senga

Du visste kanskje ikke at også vegetarmat kan øke hjerteslagene på den riktige måten? Sjekk dette:

- Veggiser har mer sex! En studie i tidsskriftet Hormones and Behavior viser en link mellom vegetarisk kosthold og økt seksuell aktivitet. Dette fordi noen planteprodukter inneholder fytoøstrogener - også kalt sexhormoner Les mer om dette her.

- Veggiser er mer keene på å gi oralsex! Dette ifølge datingsiten OKCupid.

- Sæd fra veggiser smaker bedre! I alle fall ifølge tidligere pornostjerne Anne Sprinkle som visstnok skal ha hatt et bredt sammenligningsgrunnlag:-) Dette er til og med omtalt i Psychology Today.

Du trenger vel ikke flere gode grunner enn dette til å starte med både trening og vegetarmat i dag?;-)

 Kom igjen - Valentines day handler om mer enn bare cupcakes og fluffy teddybjørner! Let´s get it going!

Kom igjen - Valentines day handler om mer enn bare cupcakes og fluffy teddybjørner! Let´s get it going!

Og som en liten ps til slutt - veggiser har bedre kroppslukt! En studie i tidsskriftet Chemical Senses viser at kroppslukten til de som ikke spiser kjøtt oppfattes som mer attraktiv enn de som spiser kjøtt. Kanskje en god grunn til å spise vegetarisk på date?

PPS - Ikke glem at sex også kan være god trening i seg selv, da!
 

Glem viagra! "Raise the flag" med vegansk kosthold


Kombinere trening og jobb

Synes du det er vanskelig å kombinere trening og jobb? Da er du ikke alene! Jeg synes dette kan være vanskelig selv. Derimot er det lett å tro at andre får det til på en helt super måte når man leser saker som dette:

Dei kombinerer utdanning med trening på toppnivå

Fitnessutøver Ida Øian kombinerte fulltidsjobb, grunnfagsstudier, masterstudier og trening

Etter å ha søkt litt informasjon om temaet, ser jeg derimot at det er masse folk som ikke skjønner hvordan de skal klare å kombinere full jobb eller studier med trening og alle forpliktelser i livet ellers.

Forumer på blant annet fitnessbloggen.no, ung.no og kvinneguiden.no har alle poster fra folk som lurer på hvordan man egentlig skal klare å få det til.

Det er masse råd å finne på nett, og dette er noen av de vanligste:

- Planlegg dagen på forhånd
- Prioritér treningen
- Stå opp tidlig om morgenen
- Ta heller litt trening enn ingen trening
- Tren smart

Jeg har selv fulgt mange av disse rådene. Erfaringen min er at det går fint å kombinere jobb med mye trening hvis jeg kun prioriterer disse tingene. Har jeg derimot også lyst til å være sosial, male huset, gå på foredrag eller debatter, eller bare finne på noe helt annet blir det med ett mye vanskeligere.

I fjor forsøkte jeg å trene til Oppland X-treme Triathlon. Det var en utvidet ironman som krevde at jeg burde trene 8-14 timer i uka. Jeg klarte derimot aldri å trene mer enn 7 timer i uka, uavhengig av hvor godt jeg prøvde å planlegge. Jeg fikk det rett og slett ikke til. Frustrasjonen ble enorm og det endte med at jeg trakk meg fra konkurransen. Godt var det, for jeg tror jeg hadde slitt meg ut i oppkjøringen med å få endene til å møtes.

Nå i ettertid har jeg tre gode råd å gi meg selv:

- Ikke ta trening og jobb for alvorlig
- Gi litt faen
- Tren når du faktisk har lyst

Kanskje dette er råd som funker for flere enn meg?

Min erfaring er i alle fall at hvis jeg prøver for hardt blir det rett og slett ikke gøy lenger. En stram tidsplan jeg ikke klarer å følge fører til frustrasjon og tap av motivasjon.

Trening er egentlig helt supert for å få godt humør. Nå skal jeg forsøke å holde treningen på det planet og ikke ødelegge med for strenge regimer og planer jeg ikke klarer å holde.

Har DU noen erfaringer? Del i kommentarfeltet under!

 Det går alltid an å kombinere trening med andre ting, men det er ikke alltid det funker helt som planlagt innenfor et stramt tidsskjema. Dagen jeg tok dette bildet hadde jeg planlagt 3 timers sykling, og endte opp med å bruke 30 min i forkant bare på å finne ting jeg kunne se på mens jeg syklet!

Det går alltid an å kombinere trening med andre ting, men det er ikke alltid det funker helt som planlagt innenfor et stramt tidsskjema. Dagen jeg tok dette bildet hadde jeg planlagt 3 timers sykling, og endte opp med å bruke 30 min i forkant bare på å finne ting jeg kunne se på mens jeg syklet!

 Hold motivasjonen oppe med trening som er gøy og hvor du kan kose deg skikkelig!:-D

Hold motivasjonen oppe med trening som er gøy og hvor du kan kose deg skikkelig!:-D

Ny sportsbutikk på nett - Sanbrie Sport!

Reklame - Her omtaler jeg til den nye sportsbutikken Sanbrie Sport som min sponsor, ernæringsfysiolog og venninne Pernilla Berg har startet. Pernilla er ultraløper og har nå startet en egen nettbutikk hvor du finner masse nyttige ting til løping. Jeg har fått løpetights og sportsernæring herfra og jeg elsker det! Alt i butikken er vegansk.

 På sanbriesport.se finner du masse nyttige produkter til løping. Alt er vegansk.

sanbriesport.se finner du masse nyttige produkter til løping. Alt er vegansk.

I nettbutikken finner du blant annet løpetights, shorts, trøyer, kompresjonsprodukter, vanter og varme løpesokker, samt masse god og vegansk sportsernæring du kan spise før, under og etter løping.

Pernilla sendte meg noen løpetights som nå er blitt mitt nye favorittpar. Grunnen til det er at de sitter så godt - de har lange bein og går godt opp i livet. Dermed sitter de som støpt og glir ikke ned - noe som er viktig for løpsopplevelsen:)

 Jeg har brukt løpetightsen fra Sanbrie Sport så mye at den er full av gjørme fra stiløping og nå ligger til vask. Dermed måtte det bli et promobilde fra sanbriesport.se som jeg la ut her:-)

Jeg har brukt løpetightsen fra Sanbrie Sport så mye at den er full av gjørme fra stiløping og nå ligger til vask. Dermed måtte det bli et promobilde fra sanbriesport.se som jeg la ut her:-)

Noe annet Pernilla sendte meg fra Sanbrie Sport var Clif Shot Bloks -  Energy Chews. Jeg har sett i flere konkurranser at dette er noe mange ultraløpere bruker, og har vært veldig nysgjerrig på dem. Nå har jeg endelig testet dem og forstår hvorfor de er populære - de smaker som vingummi! Dette er noe jeg må bestille opp et lite lager av så jeg har til løpeturer utover sesongen.

 I tillegg til å smake som vingummi og inneholde kalorier du trenger på løpetur, har denne sportsernæringen også elektrolytter i seg - kan det bli bedre? Elektrolytter er fint å få i seg på lange løpeturer for å erstatte saltet du mister gjennom svetting. Du kan kjøpe Clif Shot Bloks - Energy Chews her!

I tillegg til å smake som vingummi og inneholde kalorier du trenger på løpetur, har denne sportsernæringen også elektrolytter i seg - kan det bli bedre? Elektrolytter er fint å få i seg på lange løpeturer for å erstatte saltet du mister gjennom svetting. Du kan kjøpe Clif Shot Bloks - Energy Chews her!

Du finner masse annet spennende i nettbutikken også - blant annet masse forskjellige veganske sportsbarer og sportsgeler, salttabletter, proteinpulver, og til slutt men ikke minst - til og med veganske dusjsåper, shampooer og kremer du kan bruke etter du har trent! 

Besøk siden selv  - sanbriesport.se.

Frisk som en fisk uten fisk! Vegansk vitamin D og omega-3

Reklame - Her skriver jeg om veganske Vitashine Vitamin D og Sanbrie Omega-3 som jeg har fått av min sponsor Veganlife :-)

Vitamin D og omega-3 er nok noe mange forbinder med fisk. Til alle de som ikke vil spise fisk har jeg en gladmelding - du kan fint få i deg vitamin D og omega-3 likevel!:) 
 

Vegansk vitamin D

Jeg er en av de som ikke spiser fisk, men jeg vil jo gjerne ha i meg nok vitamin D! Om sommeren produserer vi nok D-vitamin i huden når vi er ute om sola, men om vinteren bør man ta tilskudd, forteller ernæringsfysiolog Pernilla Berg. De nordiske ernæringsanbefalingene er 10 mikrogram (400 IU) per dag for voksne. 

Nå som dagene er kortere og sola mindre fremme er det med andre ord tid for tilskudd! I den forbindelse har jeg fått en spray med helt vegansk D-vitamin av min sponsor Veganlife. Den heter Vitashine Vitamin D. Den inneholder vegetabilsk vitamin D3 og er utviklet i samarbeid med Stirling University.

 Vitashine Vitamin D er vegansk og kommer i en praktisk liten sprayflaske. Her er det bare å ta 1-2 spray i munnen per dag. Veldig enkelt og greit! Du kan kjøpe den hos Veganlife.

Vitashine Vitamin D er vegansk og kommer i en praktisk liten sprayflaske. Her er det bare å ta 1-2 spray i munnen per dag. Veldig enkelt og greit! Du kan kjøpe den hos Veganlife.

Vegansk omega-3 fra algeolje - alt godt fra havet!

Veganlife har også forsynt meg med vegansk omega-3; Sanbrie Omega -3 Algeolje. Den inneholder omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Ekspertkomitteen i EFSA anbefaler at voksne får i seg 250 mg av EPA/DHA om dagen. DHA sørger for normal funksjon av øyne, hjerte og hjerne. 

 Med 1 kapsel Sanbrie Omega-3 Algeolje får du i deg anbefalt dagsdose av omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Du får den hos Veganlife!

Med 1 kapsel Sanbrie Omega-3 Algeolje får du i deg anbefalt dagsdose av omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Du får den hos Veganlife!

Jeg er veldig glad for at jeg kan holde meg frisk som en fisk med disse produktene - uten å spise fisk!:-D

 Plantekost er alt man trenger for å løpe opp og ned fjell. Fisk eller andre dyreprodukter er ikke nødvendig. Jeg gikk/småløp over Besseggen i sommer. Det tok meg under 3,5 time. I følge turguidene bør man sette av 6-8 timer til turen;)

Plantekost er alt man trenger for å løpe opp og ned fjell. Fisk eller andre dyreprodukter er ikke nødvendig. Jeg gikk/småløp over Besseggen i sommer. Det tok meg under 3,5 time. I følge turguidene bør man sette av 6-8 timer til turen;)

Opplevelser til jul - Vegansk Julefestival 12. desember

Reklame - Her omtaler jeg Vegansk Julefestival, som jeg er leid inn som konsulent for.

Er det lov til å glede seg til jul nå som det er blitt oktober? Jeg gleder meg i hvert fall skikkelig! Jul betyr masse deilig mat - og i år betyr det ekstra mye deilig mat! Min gode venn Veganmannen Thomas skal nemlig arrangere Vegansk Julefestival, og her kommer det til å bugne med godsaker. 

I tillegg har han gitt meg en tidlig julegave - han har leid inn meg som konsulent og gitt meg frie tøyler! Jeg hadde lyst til å danne et opplevelsessenter på festivalen. Opplevelser er noe av det som gjør julen minneverdig<3

De siste ukene har jeg derfor lekt med å få inn aktører, og nå er opplevelsessenteret en realitet. Vi kommer til å ha en egen etasje på Scandic Hotell Vulkan forbeholdt opplevelser. Cool, or what?

Uten å røpe for mye kan jeg si at her kommer det til å være juleverksteder, dating hang out, stress-ned-øvelser, etisk forbrukerhjelp og mye, mye mer. De første navnene slippes neste uke - følg med på facebooksiden til festivalen!

Ta med deg venner og ta med deg barna - dette kommer til å bli gøy! Det er allerede nesten 7000 som har meldt seg på facebook-eventet.

PS! På festivalen får du også mulighet til å spise masse deilig og variert vegansk mat, delta på kokkekurs OG finne etiske julegaver:-)

Tid: Lørdag 12. desember kl 12-18
Sted: Vulkan Arena og Scandic Hotell Vulkan, inngang Vulkan Arena

Les mer på hjemmesiden til Vegansk Julefestival!

Trenger du også konsulenthjelp til tjenester innen kommunikasjon eller prosjektledelse? Sjekk hjemmesiden min og ta kontakt!

 Vegansk Julefestival er lørdag 12. desember kl 12-18 på Vulkan Arena i Oslo. Håper vi ses der!

Vegansk Julefestival er lørdag 12. desember kl 12-18 på Vulkan Arena i Oslo. Håper vi ses der!

 Morsomt å jobbe sammen med Veganmannen! Her er vi på debatt på Litteraturhuset og har truffet på @henneskongeligemayones :)

Morsomt å jobbe sammen med Veganmannen! Her er vi på debatt på Litteraturhuset og har truffet på @henneskongeligemayones :)

 Er du ute etter opplevelser, vegansk kokkekurs, deilig mat og etiske julegaver er Vegansk Julefestival noe for deg! Håper vi ses 12. desember på Vulkan Arena i Oslo.

Er du ute etter opplevelser, vegansk kokkekurs, deilig mat og etiske julegaver er Vegansk Julefestival noe for deg! Håper vi ses 12. desember på Vulkan Arena i Oslo.

Anima fra Icebug - de beste løpeskoene for terreng jeg kan tenke meg!

Reklame - Dette er oppriktig og uhemmet skryt av de beste løpeskoene jeg noen gang har brukt - Anima fra Icebug!:-) Icebug har sendt meg et par og jeg elsker dem.

 Anima fra Icebug er helt ærlig de beste løpeskoene til terreng og sti jeg noen gang har prøvd.

Anima fra Icebug er helt ærlig de beste løpeskoene til terreng og sti jeg noen gang har prøvd.

Den siste tiden har jeg blitt totalt forelsket i å løpe på sti og i terreng. Det føles helt fantastisk å kunne fly opp og ned åser og over røtter og stein. Underlaget er variert, og det er så herlig å bevege seg ute i naturen!

Én ting er spesielt viktig når man løper på sti, og det er gode sko. Det er ekstremt viktig å ha godt grep så man ikke glir på våte stein og røtter. Tidligere tenkte jeg at dette med spesielle sko til ulike forhold var oppskrytt og unødvendig utstyrsjag. Jeg lærte derimot på den harde måten at godt grep i terrenget er avgjørende. Etter å ha tryna på vått svaberg i asfaltsko endte jeg opp på legevakta med røket bakre korsbånd. Etter det kunne jeg ikke løpe på 9 måneder:-/

Nå har jeg funnet sko som sitter fast selv på våte svaberg - lykke!:-D Skoene er fra Icebug, og jeg fikk det første paret fra produsenten da de arrangerte terrengløpet Icebug Xperience West Coast Rock Trail i fjor. Da het modellen Enlight.

 Skal du løpe på svaberg er det viktig med godt grep! Her har jeg fått sko fra Icebug , og de har et supergodt grep selv når det er vått.&nbsp;Foto: IcebugXperience.

Skal du løpe på svaberg er det viktig med godt grep! Her har jeg fått sko fra Icebug, og de har et supergodt grep selv når det er vått. Foto: IcebugXperience.

Nå finnes det jo flere terrengsko som gir godt grep, så grunnen til at jeg virkelig liker Anima er at den sitter så utrolig bra på foten. Det er god plass inne i skoen så foten kan bevege seg naturlig og tærne har plass til å sprike. Det er veldig deilig å ha dem på og jeg synes de fremmer et naturlig løpesteg.

Siden jeg fikk det første paret i fjor har jeg praktisk talt brukt dem hver dag. Med så hyppig bruk er knottene på sålen blitt slitt, så jeg tenkte jeg skulle skaffe meg et nytt par. Identiske, selvfølgelig. Disse skoene er jo fantastiske. Jeg søkte på nett etter modellen Enlight, men fant den ikke noe sted. Skuffelse og desperasjon. Hva skulle jeg løpe i om ikke disse? Jeg skrev til Jonas i Icebug og var fortvilet. Heldigvis kunne han fortelle meg at modellen fortsatt er på markedet - den har bare byttet navn til Anima. Phuh - det reddet løpesesongen! Jeg kan ikke tenke meg å løpe i andre sko enn disse.

 Løpesesongen er reddet med Anima fra Icebug!&nbsp;De som jobber i Icebug er noen fantastisk fine folk og har sendt meg et par i gave.

Løpesesongen er reddet med Anima fra Icebug! De som jobber i Icebug er noen fantastisk fine folk og har sendt meg et par i gave.

 Sålen er laget av en type gummi som gjør at den klistrer seg fast til underlaget. Med denne sålen føler jeg meg trygg selv på vått og sleipt underlag. Lykke! Legg også merke til bred lest som gjør at du kan sprike med tærne og foten har plass til å bevege seg naturlig. Det er for meg helt avgjørende.

Sålen er laget av en type gummi som gjør at den klistrer seg fast til underlaget. Med denne sålen føler jeg meg trygg selv på vått og sleipt underlag. Lykke! Legg også merke til bred lest som gjør at du kan sprike med tærne og foten har plass til å bevege seg naturlig. Det er for meg helt avgjørende.

 For nerdene - teknisk info om gummien i sålen på Icebug Anima.

For nerdene - teknisk info om gummien i sålen på Icebug Anima.

Med disse skoene er det bare å komme seg ut i skogen på de mest tekniske stiene. Jeg gleder meg!:-D

Du kan kjøpe Anima og andre løpesko fra Icebug på Sport1.