Vonde løpeføtter? Skoene kan være problemet (og løsningen)

Innlegget inneholder reklame for nettbutikken Addnature - en nettbutikk hvor du finner alt til løping, friluftsliv og eventyr

Får du vonde føtter av å løpe? Blemmer under tåneglene? Blå tånegler og tånegler som faller av? Skoene du bruker kan være årsak til problemet. Løsningen kan være sko i en større størrelse og i en modell som gir foten din plass til å utfolde seg.

Hos Addnature finner du løpesko i et bredt utvalg merker og modeller!
 

 Både for store og for små sko kan skape problemer for føttene når du løper. Vet du hva du bør huske på når du kjøper sko?

Både for store og for små sko kan skape problemer for føttene når du løper. Vet du hva du bør huske på når du kjøper sko?

Blemmer og blå tånegler av løping

Er det noen som har opplevd vonde løpeføtter gjennom årene er det meg. Siden jeg startet å konkurrere i 2011 har jeg mistet alle tåneglene minst en gang i året. Ikke nok med det - jeg har hatt blemmer overalt på føttene. Føttene mine har vært så mishandlet og stygge at de har vært en snakkis blant ikke-løpere jeg kjenner. To ganger har jeg måttet gå på antibiotikakur fordi det har gått streptokokker i blemmene etter konkurranse.
 

Føttene blir større i lange løp - husk på det når du velger sko!

Løpeføtter med blemmer og blå negler har for min del typisk kommet etter lange løp og konkurranser - på 4 timer og mer. Hva er det som skjer her?

Fysioterapeut Frode Hilde ved NIMI forteller DN Aktiv at føttene blir lengre og bredere i lange løp. Dette fordi den elastiske seneplaten som ligger nederst i foten blir tøyd og strukket. I lange løp strekker foten seg målbart - spesielt hos dem med høy fotbue.

Når du skal løpe langt trenger du sko som har plass til at føttene dine kan utvide seg. Her har jeg selv ofte begått feil. Jeg har brukt sko som har vært perfekte i størrelsen ved start. Det som har skjedd da, er at de ikke har vært store nok utover i konkurransen. Underveis har tærne begynt å butte mot skotuppen og toppen av skoene har lagt konstant press på tåneglene. Resultatet har vært blemmer på tåtuppene og blodblemmer under neglene.

Skal du løpe langt er det derfor lurt å stille til start med et par sko som er litt for store. Hvis du snører dem godt sitter de godt på foten likevel.

Her kan du se hvordan du kan snøre løpeskoene så de sitter godt!
 

Varig større føtter - løpeskoene fra i forfjor kan ha blitt for små

Noe som også kan skje for løpere, er at de vokser ut av skoene sine. I diskusjonsforumet på Runner´s World forteller flere løpere at de er gått opp flere skostørrelser siden de begynte å løpe:

Does running make your feet grow?
Can running make your feet grow?

For min egen del passer jeg ikke lenger sko som satt perfekt for to år siden. I 2015 fant jeg en skomodell som satt som et skudd, så jeg kjøpte tre par av dem. Nå er de for små. Spesielt er de for smale i tåboksen. Når jeg bruker dem nå har ikke tærne nok plass og jeg får krampetendenser i føttene.
 

Kjøpe nye løpesko? Husk på dette

6 år med løping og konkurrering på asfalt, grusvei, fjell og sti har lært meg følgende:

- Vær oppmerksom på størrelsen på skoene: Skal du bruke dem til lange løp bør foten ha plass til å utvide seg. Kjøp gjerne et halvt til et helt nummer større enn ellers.

- Vær oppmerksom på fasongen på skoene: Foten din bør ha plass til å utfolde seg. Sørg for at de ikke er for smale.

- Føttene kan forandre seg fra år til år, så det er ikke nødvendigvis lurt å hamstre sko for en lang periode fremover.
 

 Dette er noen av løpeskoene jeg har pløyd med gjennom de siste årene. Nå er føttene mine blitt for store for flere av dem - jeg skulle ikke ha hamstret for mange sko i samme størrelse og modell!

Dette er noen av løpeskoene jeg har pløyd med gjennom de siste årene. Nå er føttene mine blitt for store for flere av dem - jeg skulle ikke ha hamstret for mange sko i samme størrelse og modell!

 Skal du løpe på sti og i fjellet er det viktig med løpesko som har godt grep på stein. Jeg bestilte  Altra Superior 2 fra Addnature.no  og testet dem over Besseggen - de fungerte veldig bra!

Skal du løpe på sti og i fjellet er det viktig med løpesko som har godt grep på stein. Jeg bestilte Altra Superior 2 fra Addnature.no og testet dem over Besseggen - de fungerte veldig bra!

Stort utvalg av løpesko hos Addnature

I nettbutikken Addnature finner du et bredt utvalg av løpesko. Her finner du løpesko til landevei og terreng, minimalistiske sko og sko med pigger.

Utvalget av merker er mye større enn du finner i vanlige sportsbutikker. I tillegg til de store, klassiske merkene som Nike, Asics, Adidas, Mizuno og New Balance, finner du også mer spesialiserte merker som Altra, Inov8, Salomon, Icebug, Fivefingers, Merrel, Salming, Pearl Izumi og mye mer. Å ha et så stort utvalg av merker og modeller uten å måtte reise langt til en fysisk butikk er luksus.

Med gratis retur er ikke bomkjøp noe du trenger å bekymre deg om - passer ikke skoene kan du rett og slett sende dem tilbake helt gratis. Og du trenger ikke å dra lenger enn til det lokale postkontoret. 

Siden Addnature har en norsk avdeling kommer det ikke toll eller andre tilleggsutgifter på sluttprisen - what you see is what you get!

Her kan du sjekke ut løpeskoene i nettbutikken til Addnature!

 Deilig med nye løpesko!  Altra Superior fra Addnature  har god plass i tåboksen og er brede så føttene har plass til å utfolde seg. Jeg bestilte dem en 1/2 størrelse større enn normalt så føttene har plass til å utvide seg i lange løp.

Deilig med nye løpesko! Altra Superior fra Addnature har god plass i tåboksen og er brede så føttene har plass til å utfolde seg. Jeg bestilte dem en 1/2 størrelse større enn normalt så føttene har plass til å utvide seg i lange løp.